Extirparea tesutului pulpar

Probabil v-ati intrebat din diferite motive sau chiar de curiozitate, in ce consta mai exact manopera de ”scoatere” al pulpei dintelui (nervului) ,care in limbajul medical este numita “extirparea tesutului pulpar”.
Ramura stomatologiei care se ocupa strict cu tratamentul afectiunilor pulpei dentare si complicatiile acesteia, se numeste ENDODONTIE.  (endo-inauntru dontie-dinte, mediul intern al dintelui.)
O sa incercam sa explicam  pe intelesul dumneavoastra, care sunt etapele care finalizeaza acest tratament.

Necesita acest tratament:

  • dintii la care nu se poate pastra vitalitatea datorita gradului avansat al inflamatiei (ireversibile)
  • dintii aflati in focare de infectii
  • dinti cu pulpa mortificata dupa traume de intensitati diferite (si nu doar)
  • dinti care nu au beneficiat de tratamente corecte sau complete (retratament)
  • dintii care desvolta reactii infectioase de diferite tipuri
  • dinti care urmeaza sa fie slefuiti (piliti) in vederea realizari unei lucrari protetice (coronite,punti etc).

 

1 1. Se incepe cu o anamneza amanuntita in a intelege starea de sanatate al pacientului, in vedera administrari unui tip de anestezic. Acesta asigura sedinte lipsite de durere, confortul psihic al pacientului si al medicului in acelasi timp. Radiografia este indispensabila dinainte de a incepe tratamentul pentru ca ne ajuta sa punem un diagnostic corect care o sa fie urmat de un tratament correct.

 

22. Stomatologia moderna este de neconceput ca tratamentele care implica  interiorul dintelui sa se realizeze in absenta digii. Diga este o metoda foarte simpla care asigura o eficienta maxima pe tot parcursul manoperelor, si dupa acestea,  find-ca creaza conditiile optime de izolare al dintelui in cauza. Necesita maxim 1 minut pentru instalare, si avem siguranta ca bacterii si microbii aflati in saliva,  nu ne invadeaza  spatiul endodontic ,care trebuie sa fie aproape steril. De asemenea spalaturiile cu care tehnicianul re,alizeaza tratamentul,nu patrund in mucoasa bucala si in asa fel se  evita accidente date de toxicitatea solutiilor dezinfectante.

 

3. Urmatorul pas este crearea accesului in pulpa.Se indeparteaza astfel din tesutul dur dentar la locul de electie ,sub care se afla pulpa dentara.Frezele ne ajuta sa efectuam acest acces de care este dependent restul etapelor. Prin el se permeabilizeaza canalele dentare.

4. Urmeaza evacuarea tesutului pulpar infectat sau nu .Ne folosim de aparatura de ultima generatie. Acele endodontice sunt singurele care patrund in toata lungimea canalului. Sistemul rotativ face ca aceste ace sa opereze mecanic si nu manual,crescand eficienta tratamentului si scazand timpul de lucru.Pe tot parcursul folosiri acelor se spala foarte des si abundent tot spatiul interdentar ,in asa fel incat toate resturile raclate sa fie evacuate in exterior.Se obtine in asa fel o preparatie optima a canalului, pastrand forma lui initiala anatomica, In acest stadiu ne folosim de microscopul dentar care realizeaza un tratament optim datorita luminei si magnificatiei pe  care o confera.Prin el putem vedea foarte multe detalii care ochiul liber nu le percepe. (fisuri,practuri,perforatii etc)

3

4

5

 

4a. In functie de diagnosticul initial pus pe baza anamnezei si tabloului clinic se recurge daca este nevoie la pansamente temporare cu paste care sterilizeaza si dezinfecteaza canalele infectate.

6
5. Spatiul rezultat in urma preparari mecanice este uscat si gata pentru ultima faza. Cea a obturatiei. Pentru asta ne folosim de un ciment si un material termoplastic.(gutapercha)
Este foarte important insa ca aceste sa patrunda in absolut toate spatiile accesori aflate in sistemul interior al dintelui.Acest deziderat este posibil datorita unui aparat modern si de ultima generatie care injecteaza materialul de obturatie in interiorul dintelui.In asa fel se obtine o obturatie 3D ,NElasand microspatii goale in care s-ar putea desvolta bacterii. Dintele nostru in functie de distructia coronara care o prezinta ,este gata acum sa primeasca o obturatie (plomba) sau coronita (lucrare protetica).  Se verifica printr-o radiografie de final,corectitudinea tratamentului si obturatiei.Se urmareste in timp apreciand evolutia si functionalitatea lui.

Va prezentam dupa cum urmeaza cateva din cazuriile clinice rezolvate in clinica noastra.Radiografiile afisate prezinta starea initiala respectiv cea finala al dintelui.
Va asteptam pentru orice intrebare.

Cu drag,

Echipa DENTAL CARE!

Exemple radiologice de cazuri rezolvate de endodontul nostru:

 

Recent Posts
Contact

Pentru a face o programare, va invitam sa ne contactati sunand la telefon 0730.567.567, utilizand datele din sectiunea Contact sau completand acest formular:

Start typing and press Enter to search