Purtarea unui aparat dentar fixCe este ortodontia ?

Ortodontia este specialitatea stomatologica ce se ocupa cu indreptarea dintilor prin aparate dentare in scopul obtinerea alinierii fizionomice si functionale a dintilor definitivi.

Ortodontia se adreseaza pacientilor de toate varstele.

Nu exista limitare de varsta pentru a purta un aparat dentar de natura ortodontica, ci doar pentru tipul de aparat utilizat.

Pe toata durata cresterii oaselor maxilare (in copilarie si adolescenta) se pot purta aparate dentare mobile si functionale,ulterior doar aparate dentare fixe colate (lipite) pe dinti.

La ce varsta ar trebui sa ajunga copilul la un control ortodontic?

Cel mai bine este sa se ajunga la ortodont in jurul varstei de 5-6 ani. Aceasta varsta nu este neaparat cea la care se va aplica un aparat dentar, ci varsta de la care, la anumiti pacienti, va incepe monitorizarea.
Copilul trebuie adus la un control de specialitate la medicul ortodont chiar daca dintii de lapte sunt aliniati frumos (cum sunt majoritatea dintilor de lapte), pentru ca aceasta nu inseamna ca si dintii definitivi vor erupe drepti.

De ce trebuie sa avem dinti drepti?

Raspunsul pare evident:pentru frumusete!
Dar nu este doar acesta motivul. Poate cel mai important motiv este cel care se refera la sanatatea oaselor maxilare. Daca dintii nu sunt corect distribuiti pe arcada, creste foarte tare riscul de a face parodontoza, o boala cu incidenta in crestere, care duce in final la mobilizatea dintilor din alveole si pierderea lor. Chiar daca dintii sunt aliniati, nu este obligatoriu ca ei sa ocluda (sa muste) corect cu antagonistii. Deci controlul ortodontic ar trebui sa fie obligatoriu pt toti copiii!
Aparatele dentare la adulti pot fi doar fixe. Majoritatea adultilor care ajung la ortodontie sunt cei care incep sa sufere din cauza malpozitiilor dentare (aranjarii proaste a dintilor pe arcade) si fac parodontoza.
Aparatele dentare fixe puse in cabinetul nostru sunt, in marea lor majoritate, de ceramica, transparente, pentru a elimina disconfortul fizionomic.

Cateva exemple de rezultate foarte bune reusite de echipa noastra.

Contact

Pentru a face o programare, va invitam sa ne contactati sunand la telefon 0730.567.567, utilizand datele din sectiunea Contact sau completand acest formular:

Start typing and press Enter to search